Tag Archive for 'Szkocja'

Trzeci solowy album Beaty Kozidrak zatytułowany „B3” zyskał status Złotej Płyty!

image001
„B3” to już trzeci solowy krążek Beaty Kozidrak. Album w zaledwie cztery miesiące od premiery pokrył się złotem!

„B3” to wyjątkowe wydawnictwo. Na tę solową płytę Kozidrak trzeba było czekać 11 lat. Pierwszy raz w swojej karierze tak bardzo zaangażowała się w tworzenie materiału na płytę. Jest nie tylko autorką wszystkich tekstów, ale także kompozytorką i współkompozytorką większości piosenek. Płytę do tej pory promowały 3 single: „Bingo”, „Upiłam się tobą”, „Niebiesko – zielone”.
więcej…

Vixen ujawnia okładkę płyty.

„Vixtoria” – tak zatytułowany będzie najnowszy album Vixena. Już w najbliższy czwartek, 15.09, na MaxFloRecTV trafi kolejny klip zwiastujący krążek. Tego dnia na www.MaxFloSklep.pl ruszyć ma również pre-order płyty

Vixen prezentuje, jak będzie wyglądała okładka jego 14. płyty. Autorem grafiki jest Dawid Borowski. Premiera wydawnictwa już w listopadzie br. Tymczasem w nadchodzący czwartek premiera drugiego klipu zwiastującego album. Obraz towarzyszyć będzie utworowi „Smart Fucking Phone” z gościnnym udziałem Oxona.
IMG_1081

Lista Hop Na Top not. 267 z 01.12.2014

Najlepsza lista w mieście Hop Na Top 01.12.2014

1. AspidistrA ft. Alan – Difference: bez zmian, 3 tyg.
2. Sonic – Ogarnij Się; awans z 12, +12, 2 tyg.
3. Donatan & Cleo ft. Enej – Braćawans z 5, +2, 8 tyg.
4. Patrycja Grabarczyk – Klepsydra; spadek z 2, -2, 40 tyg.
5. Justyna Steczkowska – Kochankowie Syreny; awans z 8, +3, 5 tyg.
6. Ann – Ludzie Tacy Są; z 4, -2, 20 tyg.
7. Chilitoy – Ostatni Raz Zatańczysz Ze Mną; be zmian, 10 tyg.
8. uFly – Surrender; awans z 10, +2, 3,tyg.
9. Red Lips – Hej Joe; z 6, -3, 29 tyg.
10. Ola Kowacka – Most Nowość!!!
11. Blue Cafe – Zapamiętaj Nowość!!!
12. Marcin Spenner – Przeminie Nowość!!!

Dziękujęmy za głosy :-) dzięki!!!

NO’1 !!!!!!

MGMT – szalona zapowiedź nowej płyty! “Mgmt” w sprzedaży od 17 września!

W przypadku MGMT najlepiej chyba pozwolić wypowiedzieć się samemu zespołowi…
Dodamy tylko, że oto najnowszy trailer zapowiadający trzeci w karierze krążek MGMT.
„MGMT” – w sprzedaży już za 12 dni!

Link do artykułu: http://www.theavantgardediaries.com/en/article/336/MGMT/MGMT+Album+Trailer

Pomoc dla ofiar przemocy domowej

Polskojęzyczna pomoc dla kobiet, które doświadczyły przemocy domowej.
Jeśli potrzebujesz porady w kwestii bezpieczeństwa, zgłoszenia przemocy domowej na policję, zasiłków, alimentów, czy mieszkań socjalnych, skontaktuj się z nami:
- spotkania doradcze – każdy piątek 11:00– 13:00, 39 Napiershall St, G20 6EZ (pierwsze piętro)
- email: helpinghands@wsrec.co.uk
- porady telefoniczne: 0141-337-6626 (proszę zaznaczyć, że chodzi o projekt Helping Hands).
Zachecami do odwiedzenia nas na facebook’u: https://www.facebook.com/pages/Helping-Hands/501952959840453
Wiecej informacji o projekcie, oraz ulotki informacyjne, mozna znalezc tez na naszej stronie internetowej: http://wsrec.co.uk/index.php/projects/helping-hands

Nowy teledysk Luxtorpedy! Hans w Krainie Deszczowców w poniedziałek!

foto: Przemysław Kokot / Wyspa.Fm News

Zespół Luxtorpeda opublikował w sieci teledysk do utworu “Hymn” z najnowszej płyty “Robaki”.

Utwór napisany specjalnie dla drużyny rugbystów Balian, a teledysk nakręcony został podczas koncertu Luxtorpedy w gdańskim Parlamencie oraz na meczu zespołów Balian i Jokers w Bydgoszczy. W nagraniu udział wzięli także członkowie zespołu Option Hoax.

A już w najbliższy poniedziałek 28 maja 2012 gościem audycji Kraina Deszczowców będzie Hans z Luxtorpedy! Zapraszamy do Pulse 98.4 Fm w Glasgow i okolicach od godz. 19.00.

Zakopower w Krainie Deszczowców

W najbliższy poniedziałek, 2 kwietnia 2012 gościem telefonicznym audycji Kraina Deszczowców będzie Sebastian Karpiel Bułecka, lider grupy Zakopower. 

Porozmawiamy o zbliżającej się trasie zespołu po Wielkiej Brytanii. Oprócz tego jak zawsze, dobra porcja polskiej muzyki i lokalnych informacji. Zapraszamy do Pulse 98.4 Fm w Glasgow i okolicach lub online na szkocja.fm. (poniedziałek godz.19.00)

9-15 maj 2012 Tournee ZAKOPOWER po UK

Zespół ZAKOPOWER już raz odwiedził Wyspy Brytyjskie w 2010 roku w Queen Elizabeth Hall w Southbank Centre, gdzie górale całkowicie zawojowali londyńską publiczność. Po tak spektakularnym przyjęciu zespół postanowił odwiedzić Wielką Brytanię ponownie, tym razem na dłużej, poszerzając tournee o kilka innych miast brytyjskich. Fani ZAKOPOWER ucieszą się na wiadomość, że zespół już w maju odwiedzi Edynburg, Glasgow, Birmingham, Londyn, Bristol oraz Bournemouth.

Jak się można domyślić, zespół powstał w Zakopanem, stąd też jego nazwa – Zakopower. Założycielem zespołu jest jego lider, skrzypek i wokalista Sebastian Karpiel-Bułecka, który gra również na tradycyjnych, podhalańskich dudach.

Zakopower to zespół, który na wskroś nowoczesny sposób korzysta z tradycji muzycznych podhalańskich górali. Ich muzyka  wymyka sie próbom wszelkich klasyfikacji. Inspirowana tradycją skalnego Podhala równie mocno oparta jest na estetyce rockowej, zapożycza z tradycji jazzu i punka jak też czerpie z różnorodnych nurtów etnicznych. Końcowy rezultat to prawdziwe unikalne, mocne i autentyczne brzmienie – żywiołowe, zaraźliwe i błyskawicznie rozpoznawalne. Grupa jest jedynym polskim zespołem o korzeniach rockowo-etnicznych, która nie boi się sięgania do tradycji, ani korzystania z nowoczesnych aranżacji, a nawet wprowadzania motywów obcych kulturowo.

Kiedy?
09 maj 2012              Edynburg
10 maj 2012              Glasgow
12 maj 2012              Birmingham
13 maj 2012              Londyn
14 maj 2012              Bristol
15 maj 2012              Bournemouth

więcej…

Dzień Kobiet z Zakopower

BEST SHOW, organizator trasy koncertowej zespołu ZAKOPOWER w Wielkiej Brytanii, która odbędzię się w terminie 9-15 maj 2012, przygotował dla wszystkich Pań z okazji zbliżającego się ich święta, fantastyczną niespodziankę.

Każda osoba, która dokona rezerwacji i zakupu biletu na koncert, otrzyma 10% zniżkę oraz dodatkowo do każdego zaproszenia dołączona będzie pocztówka z autografami członków zespołu ZAKOPOWER.

Wystarczy zadzwonić pod numer 0141 573 13 71 lub 07858 423 776 w terminie 2-8 marzec 2012 roku w godzinach 10.00 – 20.00 i podać hasło SZKOCJA FM.

Liczba biletów w promocji jest ograniczona i decyduje kolejność przyjęcia zgłoszenia. Bilety zamówione, niewykupione w ciągu 3 dni tracą ważność.  Więcej informacji dostępnych jest na stronie www.zakopower.co.uk

Closterkeller już w maju w Szkocji

Closterkeller – najsłynniejszy Polski zespół wykonujący rock gotycki, zaplanował trzy koncerty w Szkocji – podał portal www.Wyspa.Fm

Oto szczegóły:

18.05.2012 (piątek)
Glasgow

Ivory Blacks: http://www.ivoryblacks.co.uk/
Otwarcie bram : 6:30 pm
support: HELL IS HARMONY

19.05.2012 (sobota)
Dundee (Szkocja)

DogHouse http://www.facebook.com/dundeedoghouse
Otwarcie bram: 6:30 pm
support: HELL IS HARMONY

20.05.2012 (niedziela)
Edinburgh

THE BONGO CLUB
37 Holyrood Road
Edinburgh EH8 8BA

http://www.thebongoclub.co.uk/

Otwarcie bram: 7:00 pm
support: HELL IS HARMONY

tickets online: http://www.thebongoclub.co.uk

Dyskografia:

Purple (1990)
Blue (1992)
Violet (1993)
Scarlet (1995)
Cyan (1996)
Graphite (1999)
Nero (2003)
Aurum (2009)
Bordeaux (2011)

Zakopower zagra w Wielkiej Brytanii


Po nadzwyczaj udanym londyńskim debiucie w 2010 roku, który miał miejsce na prestiżowej sali Queen Elizabeth Hall w Southbank Centre, ZAKOPOWER obecnie najbardziej popularny zespół na polskiej scenie muzycznej powraca na Wyspy. W maju szykują dłuższą trasę koncertową, swoją pierwszą w Wielkiej Brytanii. 

Założony przez fenomenalnego skrzypka, wokalistę i frontmana Sebastiana Karpiela – Bułeckę zespół jako jedyny z tak wielkim sukcesem połaczył tradycyjną muzykę góralską ze współczesnym brzmieniem. Kilkakrotnie wyróżnieni na Festiwalu w Opolu, zwycięzcy Festiwalu Toptrendy, zdobywcy prestiżowej nagrody Fryderyka w 2008 roku w kategorii etno/folk w Polsce, ZAKOPOWER biją rekordy popularności. Wszystkie ich 3 albumy, w tym także DVD “ Koncertowo”, osiągnęły status Złotej Płyty. Ich najnowszy krążek “Boso” królował na polskich listach przebojów przez ostatnie pół roku, osiągając status podwójnej Platynowej Płyty. Opisywany czasem jako formacja typu folk rock, zespół ZAKOPOWER wymyka się wszelkim próbom klasyfikacji. Ich muzyka, inspirowana tradycją skalnego Podhala równie mocno oparta jest na estetyce rockowej, zapożycza z tradycji jazzu i punka jak też czerpie z różnorodnych nurtów etnicznych. Końcowy rezultat to prawdziwie unikalne, autentyczne i mocne brzmienie – żywiołowe, zaraźliwe i błyskawicznie rozpoznawalne.

Są właściwie jedynym polskim zespołem o korzeniach rockowo etnicznych, który stopniowo i konsekwentnie zjednuje sobie fanów wśród zagraniczej publiczności. Koncertowali między innymi w Indiach, we Włoszech, na Węgrzech, w Chorwacji, gościli na prestiżowych festiwalach w Ostrawie, Rudolstadt czy węgierskim Sziget, wystąpili podczas EXPO 2010 w Szanghaju. Ich występy na londyńskim festiwalu Nigel Kennedy’s Polish Weekend zrobiły furorę, a „The Times” zachwycał się zarówno charyzmą jak i grą skrzypcową lidera, Sebastiana Karpiela – Bułecki.
Na scenie muzycy ZAKOPOWER dają z siebie wszystko. Jak wielokrotnie podkreśla lider zespołu, każda publiczność, każdy koncert są dla nich ważne. Świetni instrumentaliści, wspaniale ze sobą zgrani, niezawodnie, każdorazowo przedstawiają wyśmienity, dynamiczny i żywiołowy koncert. Potwierdzają to raporty fanów, domagających się coraz większej ilości koncertów. Tylko w ubiegłym roku zespół zagrał ich aż 108!

ZAKOPOWER tworzą: Sebastian Karpiel – Bułecka – skrzypce, dudy, vocal
Bartłomiek Kudasik – altówka, vocals
Wojciech Topa – skrzypce, vocals
Józef Chyc – Scepon – basy góralskie
Piotr Rychlec – instrumenty klawiszowe
Tomasz Krawczyk – gitara elektryczna
Dominik Trębski – trąbka
Michał Trąbski – gitara basowa
Łukasz Moskal – perkusja

Swoją brytyjską trasę zespół rozpocznie 9 maja 2012 w stolicy Szkocji, gdzie zagra w HMV Picture House, jednym z najlepszych i największych miejsc koncertowych w Edynburgu.

Kolejne, pełne żywiołu koncerty odbędą się w następujących miastach:

10 maj 2012 Glasgow – O2 ABC Glasgow
12 maj 2012 Birmingham – HMV Institute
13 maj 2012 Londyn – HMV Forum
14 maj 2012 Bristol – O2 Academy
15 maj 2012 Bournemouth – O2 Academy

Kompleksowe informacje na temat trasy koncertowej oraz możliwości zakupu biletów dostępne są na oficjalnej stronie www.zakopower.co.uk.

The Doors Alive Spring 2012 Tour

Jeden z najlepszych “tribute bands” w historii. The Doors Alive grają i wyglądają jak The Door. Wiosną zagrają w kilku miastach Wielkiej Brytanii i Irlandii.

17/02/2012 Leamington Spa, Assembly Rooms
08/03/2012 Cork, The Pavilion Theatre
09/03/2012 Dublin, The Academy
10/03/2012 Belfast, Spring and Airbrake
17/03/2012 Prestwich, Longfield Live
06/04/2012 Edynburg, HMV Picture
07/04/2012 Glasgow, O2 ABC
06/05/2012 Swindon, The Vic

Chris Rea w UK i Polsce

Chris Rea jest jedną z najważniejszych postaci w historii muzyki. Przez ponad 30-letnią karierę stworzył wiele fantastycznych przebojów, które dzięki wzruszającym melodiom i wyjątkowym tekstom osiągnęły status kultowych. „On the beach”, „Julia”, „The road to hell” czy „Josephine” to tylko kilka z niezwykle długiej listy ogólnoświatowych hitów artysty!

Chris Rea zawita do UK i Polski w ramach trasy koncertowej promującej materiał z nowego albumu zatytułowanego Santo Spirito.

05.02.12 Warszawa, Sala Kongresowa
20.03.12 Bournemouth, BIC
21.03.12 Oxford, NEW THEATRE
22.03.12 Brighton, BRIGHTON CENTRE
24.03.12 Harrogate, INTERNATIONAL CENTRE

Świąteczne granie w Pulse Fm

W Wigilię 24 grudnia 2011 radio Pulse 98.4 FM wyemituje specjalny, świąteczny program w języku polskim.
Mieszkańcy Glasgow, Barrhead, Paisley i okolic będą mieli okazję poczuć atmosferę świąt słuchając świątecznych kolęd i utworów po polsku w lokalnym radiu.

Audycja przygotowywana jest przed prowadzących polskie audycje: Kraina Deszczowców oraz Lista Hop na Top, które nadawane są w radiu Pulse 98.4 FM w każdy poniedziałek od 19.00 do 21.00.

Słuchacze spoza zasięgu stacji mogą posłuchać audycji online na platformie szkocja.fm.

Kraina Deszczowców wyd. świąteczne, 24 grudnia 2011, godz. 19.00 – 21.00. Pulse Fm 98.4 Fm lub online na www.szkocja.fm

 

A także:

Mikołajki w Krainie Deszczowców, poniedziałek 5 grudnia 2011, godz. 19.00

W pozostałe, grudniowe poniedziałki świąteczne granie po polsku:

Kraina Deszczowców godz. 19.00 – 20.00

Lista Hop na Top, godz. 20.00 – 21.00

Red Hot Chili Peppers w Wielkiej Brytanii

29 sierpnia ukazała się nowa płyta Red Hot Chili Peppers, “I’m With You”. W ramach promocji dzieła, zespół rusza w trasę koncertową, która jesienią zawita do UK. “I’m With You” to pierwszy album z udziałem gitarzysty Josha Klinghoffera, który zastąpił Johna Frusciante.

Ostatnie, dwupłytowe dzieło kapeli, “Stadium Arcadium”, pochodzi z maja 2006 roku.
7/11/2011 O2 Arena, Londyn,
9/11/2011 O2 Arena, Londyn,
10/11/2011 O2 Arena, Londyn,
12/11/2011 SECC, Glasgow
14/11/2011 M.E.N. Arenaa, Manchester
15/11/2011 M.E.N. Arena, Manchester
17/11/2011 Motorpoint Arena, Sheffield, South Yorkshire
19/11/2011 Birmingham LG Arena, Birmingham
20/11/2011 Birmingham LG Arena, Birmingham

Shoutbox


Loading

WP Shoutbox
Nazwa
Strona WWW
Message
Smile

Najbliższe audycje:

  • No dates present

Posłuchaj online:

Wyspa.Fm Twitter:

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Galeria

74517_501996758645_322035338645_7121976_5457895_n 149536_501997558645_322035338645_7121999_7967121_n 148417_501997733645_322035338645_7122003_1320172_n 148845_501995698645_322035338645_7121956_3088375_n 149839_501995923645_322035338645_7121963_4338946_n 76290_501996133645_322035338645_7121964_7203678_n

LISTA HOP NA TOP GŁOSOWANIE:

Zagłosuj na najnowsze notowanie listy! (możesz głosować na dwóch wykonawców jednocześnie)

Zobacz wyniki

Loading ... Loading ...

Partnerzy: